Eerbetoon aan Willem Pijper – 30 October 2022

WORM viert de leven van Rotterdamse modernist Willem Pijper, op 30 october, 2022.

Info over de avond,  ‘WORM – A Very Modern Celebration’,  is hier te vinden.

Aandacht aan Pijper

Een keur aan Rotterdamse culturele instellingen besteedt najaar 2022 ruim aandacht aan de componist en schrijver Willem Pijper (1894-1947), die geldt als één van de grondleggers van het modernisme in Rotterdam. Met speciale optredens, gesprekken, publicaties, archiefmateriaal en een expositie zal Willem Pijper worden teruggeven aan de stad die hem bijna was vergeten – en waar Pijper zo’n belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.

Willem Pijper werd in 1930 benoemd tot de eerste directeur van het Conservatorium in Rotterdam en zou er tot zijn voortijdige dood in 1947 aan de stad verbonden blijven. Hij zorgde in de jaren dertig voor de aansluiting van Rotterdam bij internationale modernistische tendensen en stimuleerde de moderne dans door Corrie Hartong te benoemen als directeur van de Dansschool. Pijper en Hartong gelden daarmee als de grondleggers van respectievelijk de moderne muziek en de moderne dans in Rotterdam.

Willem Pijper is vanaf 1917 niet weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Zijn symfonische werken worden -met de inkt nog amper opgedroogd- gespeeld door alle grote orkesten in Nederland, zijn kamermuziek staat al begin jaren ’20 op de lessenaars in Berlijn, Wenen, Praag, Londen en Parijs. Als recensent schrijft hij vanaf zijn 22ste vlijmscherpe kritieken en doorwrochte essays. Voor een hele generatie jonge musici was Pijper een baken –hij was een geboren docent – en voor het grote publiek was hij dé vertegenwoordiger van de nieuwe muziek. Pijpers status in het Rotterdam van de jaren ’30 blijkt onder andere uit het feit dat bij de opening van Museum Boymans in 1935 zijn opera Halewijn in een nieuwe enscenering werd uitgevoerd.

Rotterdam was al voor de naoorlogse wederopbouw een voor Nederlandse begrippen zeer moderne stad. Willem Pijper leverde daaraan een essentiële bijdrage. Met de manifestatie In het licht van de eeuwigheid: Willem Pijper, modernist in Rotterdam zal dit najaar het hedendaagse Rotterdam hernieuwd kennismaken met de man, zijn werk, zijn tijd en zijn betekenis voor de stad.

Deelnemende instanties zijn de Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Chabot Museum, WORM, Woordnacht festival, Dig it Up, Codarts, het Rotterdams Jaarboekje en het Batavierhuis. Programma’s spelen zich af tussen september en december 2022. Meer informatie is te verkrijgen via de centrale site www.willempijperinrotterdam.nl

Project Partner: Gaudeamus https://gaudeamus.nl