WORM 25 – Future focus – with Leonor Faber-Jonker

As the institute turns 25, WORM announces its new relationship with the world: Ultimate Playground. We encourage you to read all about our new plans here.  We asked those who have experienced, and experiences of, WORM, to comment on how they see us in this transition year. This time we ask the well-respected writer academic and curator Leonor Faber-Jonker to tell us about her longstanding relationship with WORM. Leonor answered in Dutch, en terecht!

You now live in Rotterdam, can you tell us a bit about your relationship with the city? 
Ik verhuisde in 2012 vanuit Den Haag naar Rotterdam. In die tijd werkte ik mee aan de bundel Rotterdam, een bloemlezing van de Rotterdamse literaire underground uitgegeven door Lebowski. Het was onderdeel van wat mijn Amsterdamse uitgever een ‘Rotterdam offensief’ noemde, met o.a. het boek Gehavende Stad van Erik Brus en Fred de Vries. Met Erik maakte ik dat jaar ook een kleine tentoonstelling over Rotterdamse muziek en literatuur in de bibliotheek. Zo voelde ik me heel snel onderdeel van het culturele circuit. Rotterdam zag ik toen als een stad van mogelijkheden. Ik schrijf, organiseer evenementen en maak beeldend werk – voor mijn gevoel waren die werelden in Den Haag destijds meer gescheiden, terwijl het in Rotterdam meer in elkaar overliep. Helemaal bij een plek als WORM. Inmiddels ben ik echt geworteld in Rotterdam. Het gevoel van een ‘stad van mogelijkheden’ is wel een beetje weggeëbd, het is meer tegen de klippen op en moedig voorwaarts. Maar waar niet in deze tijden?

And you have always been a visitor to WORM over time: can you remember your first impressions of the place? 
Mijn eerste indruk van WORM: verwarring. Dit was enkele jaren voor ik in Rotterdam kwam wonen, toen WORM nog in Delfshaven zat. Ik weet nog dat ik door de cd-bakken van Mariëtte’s Underbelly winkel struinde en helemaal niets kende. En de schijnbaar doorzichtige wc’s waren een trip. Ik was er naar een concert van Part Chimp en dat is me altijd bijgebleven. Het was een ander soort zaal dan de concertzalen en kraakpanden waar ik doorgaans kwam. Ik begreep niet zo goed wat voor plek het was en juist dat maakte dat ik er vaker heen wilde.

Leonor Faber-Jonker by Peter Faber-Jonker

Tell us a little bit about your WORM activities: such as your nights here, your radio for instance, and why did you do it all at WORM…
Het eerste wat ik ooit bij WORM heb gedaan was een lezing over punk, op uitnodiging van Lukas Simonis. Toen ik hier eenmaal woonde ben ik voor de WORM-krant gaan schrijven. Ik interviewde ‘sleutelfiguren uit de Rotterdamse underground’ als Hans Tweedehands, Johannes van de Weert (Rondos) en de vorig jaar overladen filmmaker Bob Visser, met wie ik ook nog een filmavond met zijn Vaandrager-film ‘Exiting’ in WORM heb georganiseerd. Wat heb ik niet gedaan in WORM? Ik heb er vaak plaatjes gedraaid, voorgedragen, avonden georganiseerd. Ik deed mee aan zine camp en maakte de podcast Radio Pareidolia, over muziek en herinnering. Het voorlopige hoogtepunt was GRIT. Truus de Groot in New York City, een tentoonstelling in S/ash Gallery met foto’s en memorabilia van postpunk/elektropionier Truus de Groot uit haar New Yorkse tijd in de jaren ’80. Wat begon als een tentoonstelling groeide uit tot een ‘Truus extravaganza’ met een optreden van Truus, een residentie, talks, radio en een filmavond. Wat bijzonder is aan WORM is de vrijheid die ik hierbij kreeg als organisator/ projectleider, geen bureaucratische hoepels maar gewoon gáán. Zo kon het organisch groeien tot een evenement waar heel WORM bij betrokken was. Alles kwam samen.

How have you seen WORM develop, and operate, both from close up and in your peer group?
In de eerste jaren dat ik in WORM kwam ging ik vaak naar concerten, maar dat is wat minder geworden. Hoewel er nog goede optredens zijn, mis ik wel de continuïteit van een sterk muziekprogramma. Verder is en blijft WORM voor mij en ook voor mensen om mij heen echt een thuisbasis. Terwijl mijn werk zich langs allerlei kronkelige paden ontwikkelt, blijft WORM een constante waar ik steeds terugkom. Ik kon er in de loop der jaren experimenteren met schrijven, voordragen, cureren en radio maken en WORM verbindt zo ook al die verschillende onderdelen van mijn praktijk. Het is een zegen om een plek te hebben waar je altijd terecht kan met je plannen. Het is ook een belangrijke ontmoetingsplek, een podium waar je je ‘peers’ dingen ziet uitproberen en groeien. WORM geeft je de mogelijkheid je buiten de
gebaande paden te ontwikkelen en dat is goud waard.

Which of the three points mentioned above do you feel most attuned to, or affiliated with, when you use WORM?
Fertile Ground, zonder twijfel.