Fucking Good Art 2014

Fucking Good Art – The Countryside Issue is een serie kleine verkenningen van hedendaagse kunst in ‘de periferie’; over de utopisten, de escapisten, de idealisten en de pragmatici die uit de slipstream en de mainstream vertrokken, weg uit de stad en ‘back to the land’, om daar zelf iets van de grond te trekken. De Countryside Issue 5 is georganiseerd door FGA en gastredacteur Lukas Simonis, in samenwerking met WORM, als onderdeel van WORM Parallel University.

Lucinda Guy (componist en geluidsmaker, Soundart Radio, Totness, Devon, UK) treedt op en legt uit waarom juist een obscure locatie in het midden van nergens zo geschikt is als aurale vrijplaats. Florian Eitel (historicus, Fribourg, CH) vertelt over zijn PhD onderzoek naar de begindagen van het anarchisme en hoe ze als ‘first users’ de technische vernieuwingen van hun tijd gebruikten om een wereldwijde beweging op te bouwen.

The Countryside Issue at WORM
Fucking Good Art – The Countryside Issue is a series of short explorations of contemporary art(ists) at the periphery, beyond the hubbub of Europe’s cultural centres. It is about the anarchists, utopians, escapists, dreamers, idealists and pragmatists who have left the slipstream behind, who have moved away from the city and ‘back to the land’, simply to get some work done in a place where space and time are less scarce. The Countryside Issue 5 was organised by guest editor Lukas Simonis and with soundartist Lucinda Gray and Historian Florian Eitel.

Lucinda Guy (composer and sound maker, Soundart Radio, Totness, Devon, UK) performed and explained why an obscure location in the middle of nowhere is such an excellent place for her audio experiments.

Florian Eitel (historian, Fribourg, CH) described his PhD research into the early days of anarchism and their embrace of the new technological possibilities of their days to build up a global network in expectation of the upcoming, worldwide social revolution. Globalisation in the second half of the 19th century didn’t only generate a world market and worldwide communication and transport networks, but also a new global political movement: anarchism.