ERASMUS MEDIA REHAB CLINIC

De tijd die besteed wordt aan e-mail, surfen, sms’en en sociale media is erg toegenomen. Vanaf 1999 is het aantal gebruikers toegenomen tot 3 miljard. Het heeft de manier waarop mensen met elkaar communiceren enorm veranderd en veel woorden hebben een andere betekenis gekregen, zoals ‘identiteit’, ‘vriend’, ‘like’ en ‘verbonden’. Mensen worden sterk beïnvloed door verschijnselen als datasharing, social marketing en communicatietechnologie. De apparaten die ons verbonden houden hebben de verwachtingen in de maatschappij en sociale normen voorgoed veranderd en onze privacy is langzaam aan het verdwijnen. Therapeuten erkennen dat dit de persoonlijke interactie beïnvloed van bepaalde mensen. Sommigen zijn zelfs verslaafd aan het gebruik van sociale media.

De Erasmus Media Rehab Clinic (EMRC) is een non-profit herstellingskliniek voor social media socialites, gameverslaafden en andere slachtoffers van electronische communicatie­ technologieën (zoals tablets, telefoons en computers). We bieden een breed programma aan activiteiten, gebaseerd op het aanreiken en implementeren van waardevolle alternatieven. Anders dan normale verslavingscentra richten wij onze focus vrijwel uitsluitend op de implicaties van een obsessief online leven en gefantaseerde digitale zelf-representatie. Bekende symptomen daarvan zijn: het ontbreken van eigenwaarde, het klakkeloos opgeven van privacy, online exhibitionisme en sociale zelfverminking. De kliniek heeft tot doel om te komen tot ‘hermensing’ van de maatschappij en patiënt. Vandaar dat het is vernoemd naar de grondlegger van het Humanisme: Erasmus. Het is specifiek bedoeld voor mensen die (weer) meer tijd en aandacht willen besteden in de fysieke ruimte, dan in een collectief gedroomde wereld.

1. Rehab program (1 week intern)
De EMRC geeft met social­ media jou de mogelijkheid om je op te laten nemen voor een 1 week durend intern detox programma (inpatient). Al onze patiënten maken gebruik van de zogenaamde zelfcontrole-apps en e-coaches (SelfControl, TrackTime, Concentrate, Notational Velocity, FocusBooster, Think, FocusWriter, AntiSocial, StayFocusd, Time Out, etc…). Deze apps laten je toe om Social Media websites en tools gedurende een bepaalde periode te blokkeren ter bevordering van je eigen privacy en concentratievermogen. Spoedgevallen kunnen in het EMRC crisiscentrum terecht. Hier schakelen we alle notificaties onmiddellijk uit en worden alle social media apps ‘cold clickey’ van de smartphones verwijderd. Er wordt opnieuw focus gelegd op ware schrijftalenten door middel van het schrijven van columns (minimaal 300 woorden) in plaats van vluchtige statusupdates. Ook het lezen van boeken i,p.v. concentratie ondermijnende newsfeeds wordt tot deze therapie gerekend. Ervaring leert dat dit een van de zwaarste onderdelen is van het programma.

2. Media Therapy (outpatient 1 session per week
In onze gepatenteerde Fomo gedragst herapie (Fear of missing out) concentreren we ons op een positief zelfbeeld (Selfesteem). Je eigen autonomie en zelf intrinsieke motivatie wordt gereactiveerd. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de mening en activiteiten van anderen. Integendeel. je zal zien dat jezelf best een leuk type bent met originele en goede ideeën en dat je je voortaan zowel in je privéleven als op je werk op een meer positieve manier zal laten zien. Voortaan zullen mensen reageren op jouw notificaties en niet andersom. De theorie van deze methode is gebaseerd op de ideeën van Alain de Botton en zijn boek Status Anxiety (SA). Tijdens de therapie vinden er ook groepsgesprekken plaats (Meet, no Tweet ­ Meet your fellow retrievers during IS sessions (Identified Socialites)) en worden er verschillende tactische vaardigheden aangeleerd zoals “How To Quit Facebook Without Experiencing Withdrawal”.

3. Therapeutic Recreation & Leasure Therapy (protection)
Het EMRC biedt ook Therapeutic Recreation & Leasure Therapy aan ter bescherming van de patiënt. Zo gaan we via allerlei workshops op zoek naar technische oplossingen voor jouw verslavingsproblemen (b.v. Facebook Bot Maker, Faraday Jamming, etc.). Tijdens de Hacking Bootcamp dagen we je uit om via interactieve ontwerpen, app ontwikkelaars en encryptie nieuwe creatieve toepassingen te ontwikkelen die je kunnen helpen bij je verslaving. Alle behandelingen leiden uiteindelijk meestal tot het verwijderen van Facebook, LinkedIn en andere sociale mediaplatformen. In extreme gevallen kan er ook gesproken worden van ‘online suicide’ of ‘Facebook ethanasia’, waarbij we eveneens zorgen voor verschillende middelen en manieren van rouwverwerking om profielen te herdenken. Emily West PhD med. en Stëfan Schäfer MA Des. presenteren “A Clinical Care Pathway for Chronic Facebook Addiction“ als een service voor Facebook ethanasia:

”The clinical protocol for Chronic Facebook Addiction (CFA) allows the patient to be assessed and treated according to their distinct symptoms. Using a sliding-scale system to measure the severity level of CFA, the pathway then enables appropriate therapeutic interventions to ameliorate the symptoms of this debilitating condition. The pathway provides evidence-based treatment for patients preventing at all stages of CFA – including those at the most severe and irreversible terminal stages – to palliate symptoms and to enable a secure and safe environment for Facebook euthanasia for patients who wish to pursue this mode of treatment. By receiving Facebook euthanasia, patients who are diagnosed with severe CFA may disrupt Facebook’s dominant “life narrative” construction of truth and be born again in a new, CFA-free guise.”

Digiotherapie of ontnetting is een discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten over een onevenwichtige balans tussen totale verbondenheid en het loskoppelen van sociale mediakanalen (contraretia). Verder leren de patiënten bij de EMRC via creatieve manieren hoe ze zich op een menselijke (= zonder Emoji’s) manier uit kunnen drukken buiten het domein van de sociale media (Art as a Form of Human Expression). Verder zijn er in de kliniek allerhande cursussen die ogenschijnlijk alledaagse handelingen weer onder de aandacht brengen zoals:

­- conversatiecursus (een geanimeerd gespreek gaande houden)
– woedemanagement (op zijn tijd boos worden is best gezond, je hoeft je niet altijd in te houden)
– analoge fotografie (zet je vrienden op de gevoelige plaat en niet jezelf en wacht een paar dagen op het resultaat)

4. Revalidation & Sports Centre
In het Revalidatie & Sports Centre van de EMRC wordt er gewerkt aan de fysieke sociale mediakwalen van de patiënten. Zo behandelen we onder andere hypermobiele swipevinger HSF (klachten aan de vingers, hand en pols door WhatsApp), de smartphone­ nek, de blackberryduim, iPadschouder, etc. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld een duimverkleining of een second skin ter voorkoming van obsessief swipe gedrag. Ook belangrijk is de offline gaming & hobby development afdeling. Voor FarmVille patiënten heeft de EMRC een eigen groententuin, PetVille slachtoffers brengen dan weer wekelijks een bezoek aan het asiel en Bejeweld Blitz wordt vervangen door echte gezelschapsspelen zoals Vier Op Een Rij. Het is op een langere termijn van groot belang dat je nieuwe hobby’s leert ontwikkelen tijdens je verblijf bij de EMRC. Ze verlagen de kans op terugval na het revalidatieproces met grote mate. Oude gezelschapsspellen als touwtje springen met ethernetkabels, Twister, tafelvoetbal en pingpongen worden geïntroduceerd als mogelijke vormen van tijdsbesteding.

Ter ontspanning zijn er de Faraday Relax & Isolation Rooms (FRIR). Je brengt naar gelang de omvang van je verslaving een bepaald aantal uren per week door in deze relaxatieruimtes die ervoor zorgen dat statische elektrische velden niet tot binnen door kunnen dringen. Er wordt ook een relaxend masker aangebracht waardoor de ogen kunnen rusten na het overdadig gebruik van computerschermen en smartphones. Spoedgevallen kunnen in extreme omstandigheden ook gedurende een bepaalde periode binnen quarantaine worden geplaatst in deze isolatieruimtes.

5. Retraite
Toe aan retraite? De EMRC biedt daarvoor een speciaal opgericht YoloYogaretraite centrum aan. De retraite biedt de gelegenheid om in een groep of alleen, met de hulp van een spiritueel leider, gedurende een aantal dagen intensief te mediteren. Deze behandeling vormt een mooi tegenwicht voor het drukke dagelijkse online bestaan en biedt volop de gelegenheid om op adem te komen en het digitale leven stil te zetten.

6. Privacy Café
Het Privacy Café is een gezellige ruimte in ons centrum voor lichte gevallen van verslaving en ter ontspanning. Neem je eigen computer mee (als dat is toegestaan van je begeleiders) en leer hoe je jezelf kan beveiligen tegen mee-kijkers, zoals de NSA, FBI en databedrijven als Google, Facebook en Amazon. Voorkennis van technologie is niet nodig. Het Privacy Café wordt georganiseerd door betrokken, en technisch onderlegde vrijwilligers die vaak verslaafd zijn geweest, maar nu geheel genezen verklaard. Er zijn korte presentaties over actuele onderwerpen en open support sessies waar iedereen elkaar kan helpen hoe je je computer kan beveiligen tegen spionage. Als je wil leren hoe je je email kan encrypten en hoe je anoniem kan browsen, helpen we je met het installeren en congrueren van de juiste software, op elk platform.

7. P2P Help Centre
Wat is een social media verslaving? Hoe herken je een social media verslaving? Wat zijn de gevolgen van een social media verslaving? Deze en meer vragen en antwoorden kan je vanaf nu terug vinden in het online Peer2Peer Helpcentrum. Het Helpcentrum fungeert als een logisch web van patiënten die in dit netwerk gelijkwaardig zijn, en zowel vragen als antwoorden aan elkaar kunnen aanbieden. Slachtoffers met een sociale media verslaving kunnen hier hun ware aard laten zien zonder dat ze zich moeten pro leren via belangrijke status updates of indrukwekkende proielfoto’s.

Geïnteresseerd, ten einde raad?
Of heb je verder nog vragen neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer
06 38 44 86 08.

Je begrijpt hopelijk waarom we geen eigen website hebben en waarom we om privacyredenen geen adres vermelden.

Als je ons belt krijg je verdere instructies, waar ons te vinden…. Succes!!!