Jaren 80: de beginperiode

Eind 70-er, begin 80-er jaren was er veel onrust onder jongeren. Een economische crisis en massale jeugdwerkloosheid waren de oorzaken. Jongerenwerk Zuid richtte een initiatiefgroep op. Dankzij hen werd een nota geschreven over jongerenwerk op Zuid. Dat is de basis geweest voor het ontstaan van Baroeg. Op 6 mei 1981 werd Stichting Open Jongerencentrum Baroeg opgericht. De beoogde leeftijd voor de bezoekers was 16-25 jaar.

Naast een ontmoetingsfunctie moet het centrum ook een dienst- en hulpverlenende functie krijgen. Men denkt aan informatie op het gebied van jongerenhuisvesting, werk- en werkloosheidproblemen en dienstweigeren.

Het Vrije Volk – 4 juni 1981

Het doel van de Stichting Open Jongerencentrum Baroeg is in de statuten als volgt omschreven: het bevorderen en realiseren van ontspannings-, ontmoetings- en communicatiemogelijkheden voor jongeren in Rotterdam en Nieuw-Zuid en het geven van informatie alsmede hulpverlening en belangenbehartiging.

Een afgekeurd architectuurontwerp voor een ander jongerencentrum, Kaassee, werd gebruikt voor het Baroeggebouw, dat aan de Spinozaweg kwam. Baruch Spinoza was een Nederlandse filosoof en politiek denker in de 17e eeuw. Jongeren werkten zelf mee aan de inrichting van het pand.

Opening!

Bij de opening op 2 oktober 1982 hield Joop Apers, voorzitter van Stichting Open Jongerencentrum Baroeg, een toespraak. Hierin haalde hij de gedachtegang over de toekomst van de jongeren naar voren. “Steeds meer volwassenen vinden de jongeren vervelend of baldadig. De jongeren gaan zich hierdoor gedragen naar wat men blijkbaar van hen verwacht. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, hoewel ik eigenlijk niet aan de toekomst moet denken. Er is een initiatiefgroep geweest vanuit het comité Jongerenwerk Zuid. Zij hebben gevochten voor hun toekomst, voor Baroeg. Door hen is dit gebouw tot stand gekomen.”

Er werd veel tijd en energie gestoken in het jongeren- en meidenwerk, met speciale aandacht voor meiden-emancipatie en jeugdwerkloosheid. Er waren diverse activiteiten, zoals theater, modeshows, grimeren, naailessen en dj-workshops. ‘Net Op Kamers’ was een cursus met onderwerpen als klussen, koken en wat allemaal te regelen als je op kamers gaat. Ook werden er sportavonden georganiseerd met kickboksen, aerobic, jazzballet en zelfverdediging. Elke middag werden er activiteiten georganiseerd en er kwamen een doka en een zeefdrukruimte.

De muziek

In de eerste jaren lag de nadruk op het programmeren van – vooral – Nederlandse pop.

In de periode 1983-1988 stond een reeks bekende Nederlandse bands op het podium, zoals The Nits, Mark Foggo, De Div, Toontje Lager, Frank Boeijen Groep, Spasmodique, Kiem, Claw Boys Claw, Clan of Xymox, Roots Syndicate, I’ve Got The Bullets, Tröckener Kecks en De Dijk. Verder deden ook artiesten als Jules Deelder en Armand Baroeg aan.

In 1987 kwam René Veerkamp in dienst als jongerenwerker. Naast het opzetten van werkgelegenheidsprojecten kreeg hij de taak om de programmaraad van Baroeg te begeleiden. De toen nog langharige Veerkamp begon vanaf medio 1988 voorzichtig zijn stempel te drukken op de popprogrammering. Hij probeerde iets geheel anders: hardrock, punk en hardcore. Het Haagse Noisy Act Of Protest kwam spelen, evenals hardrock acts als Vulture en Vengeance. De eerste Nederlandse punkband was in 1988 de Groningse formatie De Boegies.

Foto door Gerard Hup- Erik Mesie van Toontje Lager