Baroeg: Vrijwilligers

Vrijwilligers hebben vanaf de opening een hoofdrol gespeeld in Baroeg. Er is bewust voor gekozen om jongeren te betrekken bij het jongerencentrum – wat op zich heel logisch klínkt, maar niet altijd logisch ís. De vrijwilligers werden voor van alles ingezet: van de aankleding en het interieur tot bardiensten en de organisatie van evenementen.

Voormalig coördinator-programmeur René Veerkamp introduceerde “supervrijwilligers”. Die term beschreef vrijwilligers die zich voor meerdere taken op wilden geven. Vrijwilligers en bezoekers voelden zich welkom omdat ze onder gelijken waren. In de beginperiode waren de vrijwilligers vooral jongeren uit de buurt. De crisis in de jaren 80 ging gepaard met bezuinigingen, werkloosheid, huisvestingsproblemen, vandalisme en te weinig voorzieningen. Gelukkig was er altijd wel wat te doen in Baroeg. Ze konden ook zelf van alles organiseren. Dat werd aangemoedigd.

Baroeg werkt nog steeds met vrijwilligers, vaak uit diverse subculturen. Niet met betaalde krachten achter de bar die geen lor geven om de muziek en er puur staan om geld te verdienen, maar met enthousiastelingen die van de muziek en de sfeer in Baroeg houden.

Dat kenmerkende huiskamergevoel is mede daardoor altijd gebleven. Baroeg heeft grote stappen gezet met professionalisering. Al deze zaken zijn vastgelegd in een medewerkersbeleid. Dit beleid viel op en Baroeg kreeg in 2009 de Rotterdamse Vrijwilligersprijs uitgereikt door gemeente Rotterdam.

Binnen Baroeg kunnen de volgende functies door vrijwilligers worden uitgevoerd: barmedewerker, glazenophaler en -spoeler, middagmedewerker, keukenmedewerker, entreemedewerker, lichttechnicus, dj, flyer- en posterontwerper, flyeraar-posterplakker en promotietekstschrijver. Vrijwilligers kunnen ook doorgroeien tot productieleider, lid van het MMT en in sommige gevallen zelfs tot bestuurslid. Het woord is aan de vrijwilligers. Zij krijgen alle lof: zonder vrijwilligers geen Baroeg!

Foto door André ten Brinke