RESIDENCY: Trickster in UBIK: 2014-2020

Despite COVID, TRICKSTER came back! During the early summer months of 2020, the all-women theatre collective used WORM’s UBIK space to prepare the latest chapter in the story of their production, HERO/PERA; an ad-lib performance deconstructing the opera medium and challenging traditional ideas about heroism and storytelling. WORM worked with them for the first time in 2014 when they performed La Donna E Mobile. This was a research project for what later became HERO/PERA. WORM also co-produced their 2018 performance in UBIK.

The new take on HERO/PERA was premiered as a “pandemic version” in Amsterdam, on 8th July in the Paradiso. To repay the favour for rehearsing in UBIK, a revisited, Rotterdam-based version was played to a corona-mitigated audience on the 10th of July, 2020.

TRICKSTER’s relationship with WORM is a long one, and fits well with programmer Charlien Adriaenssens’ plans for WORM’s performance activities in 2021-24. “I love new perspectives – I like to trust people. My ideal scenario is: ‘there is this material and a space, or opportunity to work, so what shall we do with it?’ We should place the focus on the artists. As I’m not a curator of artwork, I am a curator of people.” Collectivity is key, even in these difficult times. “Most of all I like artists who work with people, or collectives. To me, it’s about what happens amongst people.”

This approach fits the city WORM is part of, Rotterdam. Adriaenssens: “Rotterdam is a “playing field” with so much to explore – from the queer movements to the experimental music places and printing places, and cooperatives for experimental living. It’s a city with a lot of conscious people who try to do stuff.” WORM is also keen to reexamine the whole process of making art for a “public”. And TRICKSTER has played an integral early role in shaping that reimagining. Adriaenssens: “I’m keen to reimagine time, and processes; long term exchanges with a public that is involved from the start and does not ‘only’ show up for the show. I want to reflect on the whole story and how we experienced it, and the people involved, that is much more important. It boils down to: how can we create an interesting artistic community that is both interested in the artists that are producing here and like to be involved?”

En, hoe vond Trickster de samenwerking?

HET WAS TOP (in drie woorden)…

Met TRICKSTER waren we op zoek naar een repetitieruimte om HERO/PERA te hernemen voor PARADISO grote zaal. Hier konden we namelijk alleen maar één keer terecht om de boel op te meten en wisten we, dat we uiteindelijk ook alleen op dezelfde dag (8 juli) konden opbouwen en spelen. Repetitie ter plekke was onmogelijk. Daarbij speelde ons ook parten dat we niet alleen de opera weer terug moesten halen voor deze gelegenheid, maar ook een versie moesten maken die COVID proof zou zijn, om de minste kans te maken dat de opera uiteindelijk niet gespeeld en gezongen kon worden. De regels omtrent zingen en optreden veranderde destijds bijna wekelijks. Alle spreekzang moest op anderhalve meter afstand en alle grote aria’s moesten op 3 meter van elkaar en het publiek worden geënsceneerd. Ook moest van de oorspronkelijke 2 uur en 45 minuten met pauze een 90 durende voorstelling zonder pauze worden gemaakt. Charlien stond direct open voor ons verzoek om twee weken bij onze eerdere coproducent van HERO/PERA, WORM/UBIK, te kunnen repeteren en bood ons zelfs een tweede betaalde speelbeurt aan, zodat we ook meer kans maakten bij een aanvraag voor het FPK-balkonscène fonds, wat we dan ook gekregen hebben. Dit gaf ons de financiële ruimte om ook echt deze tijd te kunnen nemen om te repeteren en te spelen.
Daarnaast kregen wij technische hulp en assistentie aangeboden van een heel fijn meedenkende en enthousiaste licht en geluidstechnicus, Ferry van Dijk.

Het was fantastisch om door deze extra weken repetitie de opera ook op andere fronten naar een volgend niveau te kunnen tillen. Tegen onze natuur in moesten we nog meer vastleggen, o.a. alle looprichtingen op het toneel, maar het mooie was dat het publiek dat uiteindelijk niet als zodanig ervaren heeft. Het bleef er allemaal toch organisch uitzien. Wel gaven de afstanden een monumentaliteit, die erg goed paste in Paradiso en uiteindelijk ook bij UBIK, bij de voorstelling de dag erna. Er was bij UBIK alleen maar voor weinig publiek een stoel te organiseren met de anderhalf meter afstand regel. Wat echter bij Paradiso niet van de grond kwam, enige mogelijkheid tot aan nagesprek met het publiek, heeft Charlien voor ons bij WORM wel mogelijk gemaakt. Een eerst buiten georganiseerd nagesprek vond uiteindelijk, met goede mogelijkheid tot afstand gehouden, plaats bij de ernaast gelegen Wunderbar. Het was een feest om feedback te kunnen krijgen en na te kunnen praten met ons publiek. Onze dank is zeer groot!

(TRICKSTER is een collectief van vijf kunstenaars opgeleid in verschillende disciplines (theater, muziek, beeldende kunst, scenografie) en bestaat uit Nina Boas, Barbara Ellison, Nathalie Smoor, ieke Trinks en Mariëlle Verdijk.)