TEC ART Festival 2023: tienjarige jubileum-editie rondom drugs

2023 terug in het centrum van Rotterdam als tegendraads onderdeel van de Rotterdam Art Week. De hoek van de Boomgaardsstraat / Witte de Withstraat vormt het decor voor een doorgedraaide Cyberpunk Arena: 500m2 aan gratis te ervaren futuristische buitenkunst, trippy lichtinstallaties, performances en DJ-optredens; de aangrenzende binnenruimtes van cultuurcentrum WORM zijn te bezoeken voor een psychedelische indoor-tentoonstelling met grensverleggende kunstwerken van bekende namen en aanstormende talenten.
Om het tienjarig bestaan van TEC ART te vieren trapt het festival op woensdag 8 februari met een langgekoesterde wens van de organisatie: een taboedoorbrekend wetenschappelijk symposium rondom het controversiële thema drugs. TEC ART breekt met het symposium en thematische kunstwerken een lans voor meer vooruitstrevende visies op drugs en moedigt bezoekers en beleidsmakers aan de baanbrekende capaciteiten van het geestverruimende te omarmen.

Drugs

Het thema drugs is niet alleen urgent vanwege de eeuwigdurende, inefficiënte war on drugs, maar raakt ook steeds meer vervlochten met technologie in de vorm van recreatieve biotec designer drugs (zoals 4-FMP, Benzo Fury en 2C-B) alsmede de compleet ontspoorde internationale groothandel in Big Pharma’s gemodificeerde ‘medicijnen’. Daarnaast kent drugsgebruik een nauwe relatie met de kunsten – denk aan drugsgebruikers Vincent Van Gogh, Dali, Jean-Michel Basquiat, Ella Fitzgerald, Philip K. Dick, Janis Joplin, Madonna en heel veel anderen – en zijn drugs voor veruit de meeste subculturen een wezenlijk aspect van het maatschappelijke leven, ondanks potentiële gevaren. Het is niet voor niets dat drugs in populaire cultuur een prominente rol speelt, van Aldous Huxleys dystopische Soma tot The Culture’s utopische drug glands van sci-fi schrijver Ian M. Banks. Keynote speakers en kunstenaars geven tijdens het TEC ART Festival hun visie: welke relatie hebben onze lichamen in de toekomst tot drugs, en hoe zal de maatschappij zich hiertoe verhouden?

Highlights

Met het oog op de exponentiële groei van A.I. generated art presenteert TEC ART in samenwerking met kunstenaars Arno Coenen, Olivier Teepe, Rodger Werkhoven en Suzyonekenobi een wereldprimeur: een door de artificial intelligence tool Dall-E 2 gegenereerde video, oftewel bewegend beeld gemaakt door enkele steekwoorden in een online omgeving op te voeren. Schrikbarend, of revolutionair? Dall-E 2 is een initiatief van OpenAI, opgericht door Elon Musk en door Microsoft met miljoenen gefinancierd.
HEXASEQUENCER van Joey Kremer is een grootschalig audiovisueel en interactief psychedelisch Gesammtkunstwerk. De installatie is te ervaren in de outdoor Cyberpunk Arena en neemt bezoekers mee op een sensorische reis dwars door alle dimensies. HEXASEQUENCER wordt op locatie live begeleid door sound designers en DJ’s.

Hét creative tec talentenplatform van Nederland

Traditiegetrouw cureert TEC ART als hét creative tec talentenplatform van Nederland het beste van de graduates van creative tec opleidingen door het land. Deze editie zijn onder meer het data-driven Game of Me van Xuanning Chen en het bejubelde Forced Switch van Youngblood Award-winnaar Zhao Zhou te zien, evenals de installaties Spiritual Acceleration van Teresa Fernandez Pello en The Artificial Self van Lukas Völp. De lijst met deelnemende kunstenaars wordt aangevuld met andere talenten – kijk op tecart.nl voor de actuele line-up.

Gratis outdoor rave @ WORM

Op zaterdag 11 februari organiseert TEC ART in samenwerking met WORM een gratis outdoor rave in de Cyberpunk Arena. Kunstenaar Jelle de Graaf maakt speciaal voor de gelegenheid een nieuwe monumentale DJ-booth c.q. sculptuur, gebouwd met industrieel afvalmateriaal. Na afloop van de outdoor rave is er een afterparty in de grote zaal van WORM.