Glasgow; 18 million trees can’t be wrong

Part I & II

Of Rotterdam of Glasgow: ‘Going away Coming Home’. Dit radiostuk werd in Glasgow en Rotterdam opgenomen, waarbij een door de makers gecomponeerde electro-akoestische compositie de basis vormt en het verhaal omlijst.
Deze Radiodocu is onderdeel van een documentaire en hoorspel reeks, die al enige jaren loopt en zich in verschillende steden afspeelt, tot nu toe werden Dublin, Tbilisi, Charleroi en Almere bezocht. Bij iedere stad werd na een bondige, maar grondige research een thema gezocht en gevonden die in de meest gevallen met ‘locals’ werd uitgewerkt. Het resultaat was altijd een aanstekelijke mix van documentaire, absurd luistertheater en soundscape.

LISTEN HERE

Glasgow Rotterdam: weggaan om thuis te komen. Een hoorspel [aka stadgeluidswandeling], documentaire en geluids compositie in een, over het prille begin van een stadsontwikkelingsrevolutie en welke invloed dat heeft op cultureel Glasgow – een begin van gentrificatie, die voor de kunstenaars en het culturele aanbod niet altijd gunstig uitpakt?
In Glasgow is men ervan overtuigd geraakt dat het Rotterdamse Architectenburo Rvdmv de ideale partner is om samen met de city council de stad te doen metamorferen, met als lichtend voorbeeld Rotterdam zelf. Een van de ideeën was het planten van 18 miljoen bomen (vandaar onze titel).
Altijd een goed idee natuurlijk, maar hebben we in Rotterdam wel zoveel bomen? En wat moeten die Glaswegians met 18 miljoen bomen?

Credits

Door; Lukas Simonis en Henk Bakker.
Met hulp van; Barry Burns.
Interviews; Barry Burns, Mark Vernon, Tony Morris, Eothern Stearn, Elina Bry, Gyz La Rivière, Ellie Harrison, Weegee, Graeme & Fraser.
Rotterdam, Glasgow november/december 2021.
Een Radio WORM/Klangendum productie.