Blog 3 O. Professionals Programme

Ze vallen niet zo op. Toch zijn ze een onmisbaar onderdeel van het festival: de (inter)nationale opera- en muziektheaterprofessionals. Zonder hen is O. O. niet. Dus ook dit jaar zijn ze erbij. In mei, online.

Achter die mooie voorstellingen waar je je tijdens O. elk jaar door laat verrassen, gaat een heel grote, vreemde wereld schuil. Makers uiteraard – die wil je nog wel eens tegenkomen –, maar ook programmeurs, impresariaten, theaterdirecteuren, subsidieverstrekkers, overheidsinstanties, netwerkorganisaties, … het zijn er een hele boel. Ook zij zijn jaarlijks te vinden op het festival. O. is namelijk dé internationale netwerkbijeenkomst voor professionals binnen het grensverleggende muziektheater.

Elk jaar volgen deze opera- en muziektheaterprofessionals een schaduwprogramma. Natuurlijk bezoeken ze een hoop voorstellingen – zelfs de meest fanatieke bezoeker houdt ze daarin moeilijk bij. Het is ook hét moment om nieuwe voorstellingen aan elkaar te pitchen, elkaar te inspireren en de laatste ontwikkelingen bij te houden. Samen bereiden ze jouw verrassingen van de komende jaren voor.

Dit jaar doen we het – where have we heard that before? – net even anders. Het festival zelf gaat door in augustus, maar het O. Professionals Programma doen we gewoon in mei. En wel volledig online. Met een livestream vanuit WORM tonen we previews en pitchvideo’s van toekomstige voorstellingen. Makers gaan met elkaar in gesprek over het thema In/Equality on the Digital Stage. In Artist Talks vertellen zij waar ze op dit moment mee bezig zijn. We koppelen mensen aan elkaar voor een-op-een gesprekken en we organiseren blind dates.

Het kan, online netwerken en een glimp opvangen van toekomst van muziektheater! (Tenminste, daar gaan we voor het gemak maar even vanuit; op 11 en 12 mei weten we het zeker). Gezien het aantal vlieguren dat we daarmee besparen is dat een heel hoopvolle gedachte. Natuurlijk hopen we tijdens volgende edities nog steeds een handjevol internationale professionals op het festival te verwelkomen. Het online programma zetten we zeker door. En we blijven op zoek naar manieren om de professionals en het publiek elkaar te laten ontmoeten.

Dus als je in augustus met een biertje in je hand snel van O. Lab in WORM naar de volgende bizarre locatie fietst en bezweet maar voldaan op je stoel gaat zitten… (O! O! O! wat verlangen we daar naar!) Kijk dan eens om je heen en luister goed. Misschien zit er naast je wel zo’n professional. Spreek ze dan vooral eens aan, vraag ze waar zij naar op zoek zijn, vertel ze over jouw ervaringen, vraag naar die van hen. Hopelijk is die schaduwwereld vanaf dan wat minder vreemd voor je.

Joeri van Spijk
Creatief producent O. Professionals Programme

O. Professionals Programme wordt mede mogelijk gemaakt door Dutch Performing Arts, FEDORA, Creative Europe en WORM.