Blog 2 O. wat een jaar (opnieuw).

Werken aan een festival waarvan je niet weet of het door gaat. Zoek je iemand voor die job, contacteer ondergetekende. Of een van mijn collega’s bij O.! Want: we zijn op dat gebied pro’s geworden afgelopen jaar. Én op het gebied van: fuck that, we gaan gewoon iets anders doen! Wat nou geen festival in mei?! Zo werd in 2020 een gepland groots stadsfeest met honderden Rotterdammers op het Afrikaanderplein omgeturnd naar een online community opera met evenzoveel creatieve inwoners uit een stad in coronatijd. Of, fuck that: we laten gewoon alle artiesten die niet in mei konden komen in september optreden, maar dan proppen we ze in 3 i.p.v. 10 dagen. “Compact”. Zo rollen we bij O.!

Toen in het begin van het jaar de ‘routekaart’ maar bleef worden uitgestippeld en het prikken maar werd uitgesteld, zagen we de bui (opnieuw) hangen… We bleven echter ook geloven in een coronaproof festival in mei want c’mon dat moet toch wel lukken. Voor de zekerheid bouwden we ondertussen aan een schaduw-programma in augustus waarvoor we alle artiesten, gezelschappen en bands dubbel-checkten: “kun je ook in augustus”? Want stel, stél dat het toch niet kan in mei…

Vorige week kwam de dag (waarvan je wist dat die zou komen). Weer een persconferentie. Met (opnieuw) slecht nieuws. Geen festival in mei. Balen. Ja. En neen. Ja we zouden heel graag weer live podiumkunsten zien. Horen. Voelen. Beleven. Een festivalbuzz, remember? En nee, we balen niet want we hebben ons voorbereid. De programmering voor augustus is (bijna) een copy-paste van mei. Bijna hé, want toch niet alle agenda’s matchten dus er is nog wat werk (opnieuw). En nee, we balen niet balen want nu hebben we extra de tijd om JOU te verleiden om naar O. in augustus te komen. En om O. bekend te maken bij al die andere mensen die O. nog niet kennen. O.? Een nieuwe naam inderdaad. Want na 15 jaar ging ‘Operadagen Rotterdam’ afgelopen jaar ook nog eens de prullenbak in (waarom, check deze podcast). Een nieuwe naam voor een festival de wereld in helpen in festivalloze/coronatijd, challenge accepted.

Dus ja, afgelopen maanden werkte ik zei de gek, samen met mijn mede-O. pro’s aan een festival dat uiteindelijk (opnieuw) niet zou plaatsvinden. So much for O. in mei. Maaaaaar, we werkten tegelijkertijd ook gewoon aan O. in augustus 2021. Dubbel werk, yes. Dubbel fun, ondanks alles, yes.

O. En FUCK de Field Labs, kom naar O. Lab in augustus!

(kaartverkoop start 10 mei a.s. via onze nieuwe webstek www.o-festival.nl).

Matthijs van Burg
Hoofd marketing & communicatie O.