WORM 23: Daily Chaos #5 Dodorama >> WORM

Jeroen Chabot

Jeroen Chabot, de huidige directeur van de Willem de Kooning Academie hier in Rotterdam, was onze eerste bestuursvoorzitter, toe Dodorama opging in WORM.

Chaos

Worm begon voor mij toen WORM ontstond. Van de voorgeschiedenis wist ik niets af; Hajo Doorn, Mariëtte Groot en Hans Beekmans stonden voor me met de vraag of ik voorzitter van het bestuur wilde worden van een nog te vormen organisatie: WORM.

Hartstikke leuk en vererend. Maar geen gebouw, geen geld, en gelukkig wel: schijt aan alles!

Ik weet nog goed dat ik op 11 september 2001 onderweg naar de vergaderlocatie op de Rochussenstraat in de auto hoorde dat vliegtuigen zich in de World Trade Towers in New York boorden. Er bestond het gevoel van oorlog. Ik vroeg aan de medebestuursleden en de WORM-representanten of we wel door wilden gaan met de vergadering of dat we wellicht liever wilden horen wat er gebeurde. Ik werd heel vreemd aangekeken. Wat er aan de hand was? Dat in NYC was van geen belang en natuurlijk gingen we door. Het was één van de vreemdste vergaderingen die ik ooit heb mogen leiden.

Toen we uiteindelijk een pand hadden in Delftshaven, het oude VOC-gebouw, moest natuurlijk alles anders. Fantastisch ingericht, nauwelijks een bij het bestuur bekend plan of inzicht in de begroting (die kwam pas toen ik dreigde de verbouwing stil te leggen – waar bemoeit zo’n bestuur zich eigenlijk mee?) en veel tijd werd besteed aan het vinden van een alternatief biermerk (geen Amstel of Heineken) en uiteraard halal cola! Geen spijker mocht in de muur. Autostoelen als meubilair van de bioscoop, autobanden voor de rest.

De verhuizing naar de Witte de With straat heb ik altijd betreurd. WORM als de meest anarchistische, zelf denkende en zich van alternatieven bedienende organisatie die ik ooit heb gekend, naar de straat van horeca en geïnstitutionaliseerde kunstinstellingen? Gelukkig heeft WORM haar karakter behouden en is het nog altijd één van de meest favoriete instellingen van studenten van de Willem de Kooning Academie.