WORM 23: Daily Chaos #3 Herinneringen

Janpier Brands

Mijn eerste keer in WORM was in de Achterhaven, op de release van de dikke box van de Rondo’s. A Black and White Statement, alweer 10 jaar geleden. Ik was daar ook omdat Allie van Altena, die gitaar speelde bij de de Rondo’s, op dat moment een collega was bij Minerva in Groningen. En omdat de Kift er speelde, waar ik met de band van Meindert Talma veel mee samenspeelde. We logeerden bij vrienden, want we kwamen uit Friesland. Ik vond het zo leuk dat er in Rotterdam snackbarren waren, waar je ook je haar kon laten knippen. Toen ik even later ontdekte hoe het echt zat, bestelde ik mijn eerste Kapsalon bij de Sjeik, aan de van Speykstraat. WORM, waar toen de winkel prominent voor in de zaak was gevestigd, maakte ook met het interieur van tracktorbanden diepe indruk.

Later leerde ik dat het ontwerp van dat interieur van Cesar Peeren was. Ik was docent in Leeuwarden aan de Academie voor Popcultuur en gebruikte Cesar’s methode van ontwerpen in onze lespraktijk. Twee maal per jaar gingen we met een groep van zo’n 15 studenten met de trein naar Rotterdam. Altijd maakte een bezoek aan WORM deel uit van de trip. Meestal was WORM gesloten, maar altijd was er wel iemand die de deur opendeed, ons rondleidde en vertelde wat er aan de hand was. Zo kan ik me nog goed herinneren dat Mariette Groot opendeed en een uur voor ons de tijd nam. Boekjes die er lagen namen we gretig mee, en zo heeft de Studiegids van de Parallelle Universiteit nog een tijd lang voor mij als voorbeeld gediend wat onderwijs kan zijn. Superuse bleef ons in Friesland fascineren.

Een Duitse student van de AVP, Felix Rasche, heeft op basis van wat hij in WORM heeft gezien in zijn woonplaats Schortens (DE) een jongerencentrum/dorpshuis volgens de Superuse-principes uit de grond gestampt. Ook was hij de architect van een voetbalstadion, die we midden in een weiland bij Sexbierum hebben gebouwd – en waar we een mooi toernooi hebben gespeeld met de boerenzonen uit de buurt en patat hebben gemaakt van de aardappelen die daar verbouwd werden. Ach jong zo kan ik nog wel even doorgaan. Logeerpartij bij Michiel Klein omdat Lower Dens hun enige show in Nederland deden. Onderhandelingen met Mike omdat we in Leeuwarden bij Neushoorn Stager wilden hebben. Onbeantwoorde mails omdat ik vroeg of ik op de hoogte kon worden gehouden van de Europartij – ik zat live via Youtube te kijken naar de lancerin. Jan Hiddink die mij adviseerde over de bedrijfsmatige constructie voor een door mij te exploiteren cafe in de provinciehoofdstad L. Kortom: warme herinneringen, maar wat geweest is, is geweest: voorwaarts!