RESIDENCY: Donker Mag 2016

“Every good story ends with a fuck or a fight.” 

(Het geluid van een kaakslag, een bot breekt luid krakend.)

Na een uitverkochte KARAOKE KANYE en een nominatie voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2017, werkt CLUB GEWALT met Rick Steggerda in THE BLACK HOLE aan DONKER MAG.

Club Gewalt meets Rick Steggerda meets een hoorspel. Film noir meets film blanc meets film rouge. DONKER MAG is a journey; een reis van noord naar zuid, van licht naar donker, van de catacomben van Parijs naar de skyscrapers van Johannesburg. All that remains is a desert.

Performance, muziek, concept: Annelinde Bruijs, Suzanne Kipping, Robbert Klein, Gerty Van de Perre, Amir Vahidi en Sanna Elon Vrij // Tekst: Rick Steggerda

De residency van Donker Mag in WORM’s UBIK vond plaats in december 2016.

SHARING IS CARING: DAS INSPIRATION  

Een aantal inspiratiebronnen voor ons maakproces van DONKER MAG:
Dit filmpje was een van onze eerste inspiratiebronnen. We waren meteen gefascineerd door de precisie en overtuiging waarmee Pete Burgis en Sue Harding alle sounds maken en wilden met ons hoorspel ook op zoek gaan naar diezelfde vorm van concentratie.

Rick Steggerda wist al snel dat hij het hoofdpersonage uit DONKER MAG een reis wilde laten maken langs allerlei plekken op de wereld. Een van die plekken is Johannesburg in Zuid-Afrika. Wij kijken met CLUB GEWALT al jaren op naar Die Antwoord, een rap- & ravegroep uit Kaapstad, Zuid-Afrika en wilde daarom graag iets van hun quoten. Vandaar dat de titel van ons stuk vernoemd is naar dit nummer. Ook zijn delen van de songtekst terug te vinden in het hoorspel.

Vanuit dit interview van Louis Theroux met twee criminelen uit Johannesburg is een nieuw personage ontstaan voor ons hoorspel. Als je dit interview kijkt lijken alle teksten die ‘Maleven’ zegt bijna onwerkelijk en onecht, alsof hij eigenlijk al een personage speelt.

Jacob ter Veldhuis is een (zoals hij dat zelf noemt) avant-popcompinist. In zijn werk hoor je allerlei muziekstijlen terug: jazz, rock, pop, klassiek. Het schiet alle kanten op, iets wat wij ook graag wilden met ons hoorspel, aangezien het alleen op je oren werkt. Ook maakt hij niet alleen muziek met standaard instrumenten, maar gebruikt hij ook veel spraakfragmenten, zoals uit televieprogramma’s als Jerry Springer en Oprah Winfrey.

“Every good story ends with a fuck or a fight.” 
-