KINACT – DAMNEDACT – Connection // Kinaction

Sinds 2017 werken Louis van der Waal en ik intensief samen met de Congolese kunstenaar Eddy Ekete. We ontdekten hem toevallig op Facebook onder de naam Hommes Cannettes, nodigden hem uit voor ons Voodootax performanceweekend dat we bij WORM organiseerden, en het klikte. Eddy sprak de profetische woorden: Ik ben naar Rotterdam gekomen, nu moeten jullie naar mijn performance festival in Kinshasa komen: KINACT. Oke, dachten wij, waarom niet. Oei, dacht onze familie, corruptie geweld en ebola. Dat is gelukkig maar 1 kant van het verhaal, maar helaas ongeveer de enige kant die tot Europa doordringt…Hoog tijd voor nieuwe verhalen!

In Kinshasa maken we deel uit van een collectief van zo’n veertig lokale kunstenaars, “Eza Possible”, Het Is Mogelijk. Vanuit dialoog met bewoners in de verschillende wijken van Kinshasa maken we samen interventies en performances die we onmiddellijk in de straten uittesten. Daarnaast biedt elke kunstenaar ook workshops aan aan de kinderen uit de buurt. Via de taal van beeldende kunst bespreken we maatschappelijke problemen, bijgeloof en vooroordelen, we creëren een moment van verwondering en reflectie, en trainen soft skills op een plaats waar de dagelijkse strijd voor overleven weinig tot geen ruimte laat voor dialoog. We discussiëren over de betekenis van onze acties en over de mogelijke rol van kunstenaars in de samenleving, zowel in Afrika als in Europa.

Het werken buiten op straat in Kinshasa en de levendige connecties die dit tot stand brengt heeft ons geïnspireerd om in 2019 te beginnen met DAMNEDACT, een performance festival in de publieke ruimte, in de buitenwijken van Rotterdam. Hier nodigen we op onze beurt Congolese kunstenaars uit, en we dagen Nederlandse kunstenaars uit om hun praktijk naar de straat te vertalen. In 2020 werken we aan een nieuwe editie met WORM en Niffo Recycle Studio.

Omdat mijn werk en privéleven in de afgelopen jaren behoorlijk met WORM vervlochten is, is WORM vaak de basis van onze samenwerkingen met Congolese kunstenaars in Nederland. Dit past ook in het WORM Open City verhaal, waar een focus ligt op alternatieve vormen van kunstproductie, grootstedelijk samenleven en niet-Eurocentrische perspectieven. Behalve verschillende performances van Eddy Ekete (Voodootax 2017, La meduse urbaine 2018, KongoPoker 2019, DamNedAct 2019) en Sapin Makengele (DamNedAct 2019) werken we in de nabije toekomst verder samen met o.a. Douglas Mwanza (Next Generation 2018, DamNedAct 2020) en Precy Numbi (Kimbalambala 2020), ondertussen werken Louis en ik ook aan een hoorspel met onze Congolese collega’s en Belgische muzikanten (2020-2021 met Fernnd vzw), we maken deel uit van een groepsexpositie bij het Middelheimpark (Congoville, 2020 met Eddy Ekete),…de visumproducedures zijn vooralsnog complex, maar de wishlist voor de toekomst is lang!

Charlien and Louis are Contemporary Glory Contemporary Cash. https://cgcc.hotglue.me/?entrance/

Interview with Charlien about WORM on Art Index. https://www.artindexrotterdam.nl/interview-1.html