BOEK: BLIJVEN HARKEN!

Een Compleet Onvolledige Encyclopedie Van De Schone Was Buiten

Blijven Harken is een echt bladerboek, een boek van overleven en van schaarste, van vreugde en van strijd, van marketing en jurisprudentie, Volendam en Enschede….‘Het is geen gewoon boek. Dat kon je ook niet van ons verlangen. Kom op. Je kent ons toch! Op school kregen we ook altijd al onvoldoendes voor orde en netheid’.

EN Summary
A history of WORM in Dutch. Published end of 2007, when WORM received the Pendrecht Cultuurprijs from the City of Rotterdam. This is a history of WORM from its conception in 1999 (when 3 organisations fused into one), including the complete programme (music, film, etc.,) plus a lot of memorabilia in text and image. A lot of attention is given to WORM’s work inside the monumental building they were able to use as temporary hangout in 2005.

(Originele NL tekst)
Zeven Vette Jaren WORM
Ontstaan uit een fusie van drie Rotterdamse kunstenaarsinitiatieven, is WORM in zeven jaar tijd uitgegroeid tot één van de meest vooruitstrevende én inspirerende broedplaatsen op het gebied van muziek, film en internet. WORM heeft zich onderscheiden door met relatief weinig middelen telkens weer een verrassend scala aan activiteiten neer te zetten, zelfs toen er geen eigen ruimtes ter beschikking waren. WORM is een organisatie voor en door mensen met originele ideeën die houden van flexibiliteit, openheid en improvisatie.

Duurzame Architectuur
In Blijven Harken geeft WORM een inspirerend beeld van het overleven van een organisatie die nooit voor de makkelijkste weg heeft gekozen en zich noodgedwongen heeft moeten laten verleiden tot het veld van de architectuur. In samenwerking met 2012 Architecten heeft WORM in een voormalig VOC gebouw een volledig operationeel podium en productiehuis opgebouwd uit gerecyclede materialen, waarbij geen spijker in de muur geslagen is. De exercitie WORM@VOC laat zien hoe er te opereren is binnen het spanningsveld tussen regelgeving, tijdelijkheid, leegstand, hergebruik en middelenschaarste bij culturele organisaties. Tegen wil en dank is WORM als opdrachtgever, uitvoerder en ontwikkelaar een pionier geworden op het gebied van duurzame architectuur.

Blijven Harken Volledig In Z’n Onvolledigheid
In het boek komen verleden, heden en toekomst samen met de nadruk op het project WORM@VOC. De weerslag van dit proces, gekoppeld aan de programmatische ontwikkeling van WORM is tot uiting gekomen in een mooi vormgegeven boek. Compleet in zijn onvolledigheid is het een tamelijk natuurgetrouwe weergave geworden van het reilen en zeilen van WORM. Het boek bevat naast alle artiesten die op het podium hebben gestaan en alle films die er zijn vertoond, veel beeldmateriaal en foto’s, verhalen en anekdotes. Ook nieuwe plannen worden niet achterwege gelaten.

Blijven Harken is mede mogelijk gemaakt door: stimuleringsfonds architectuur / dienst kunst en cultuur / pendrecht cultuurfonds.