Open City

PEOPLES samenwerking met Ivan Winter en Don Stone

PEOPLES
WORM’s Slash Gallery en kappers-kunstenaars Ivan Winter en Don Stone smelten deze zomer samen voor een regionaal transmediaal project: Peoples.
Peoples presenteert onderbelichte verhalen, waarbij de gemeenschappelijke ruimte van de kapper-slash-gallery dienst doet als podium waar communities kunnen samenkomen, en de barbershop centraal staat als platform voor het eeuwenoude ambacht van storytelling.

In grootsteden fuctioneert de kapperszaak vaak als een pilaar binnen communities. Ervaringen en meningen worden er vrij geuit doordat de ruimte wordt gedeeld door individuen met een voor elkaar herkenbare achtergrond. De kapper opereert als vertrouwenspersoon. De alledaagse conversaties via de kappers-spiegel vormen de blauwdruk voor een online talkshow van kappers Ivan en Don, met de wijk Cool als arena en bijdragen van lokale kunstenaars middels korte residenties en performances; Het geheel als gemixte en gemishmashte poging om alternatieve vormen van samenleven en kennis delen te onderzoeken.

Barber/maker Ivan Winter heeft al eerder met het crossover media project “Haar en Hem” de barbershop als arena gebruikt voor het verzamelen van hedendaagse verhalen in een grootstedelijke omgeving.  Door deze verhalen in een andere context te presenteren, namelijk een audioboek en theater performance (eerst in WORM, maar daarna in heel Nederland), licht Ivan Winter de verhalen over de dagelijkse praktijk van een barbershop in de binnenstad van Rotterdam uit in een pure vorm die normaal gesproken niet of vanuit buitenaf belicht zouden worden.

Barber/Artiest Don Stone is geen vreemde als het gaat om performence art binnen de kunstwereld van Rotterdam. Als artiest heeft hij mee gedaan aan projecten zoals; Street Dreams in het Kunst hall en Party People in het Rotterdams Museum.

PEOPLES #1 Iloy Drisdale
Sinds zijn opleiding aan het Grafisch Lyceum Utrecht, werkt Iloy Drisdale als vormgever voor commercieel werk en culturele activiteiten. Parallel bouwt hij aan een autonoom parcours van tekeningen, schilderwerk en drukwerk, waarbij spel een belangrijke rol heeft, ook om nieuwe technieken en inspiratie op te doen voor weer nieuwe commerciële opdrachten.

Net als bij het ontwerpen van een logo, zoekt Iloy voor het autonoom werk naar eye-catching beelden die je met minimale middelen kan neerzetten.  De personages in het werk zijn vaak op zoek naar een uitweg op het papier en canvas. Kleurrijke lijnen zoeken een manier om zich uit te drukken. Van jongs af aan volgde Iloy intensieve training voor zijn TOS (Taal Ontwikkeling Stoornis), hierbij wordt taal minder goed verwerkt in de hersenen. Het gevolg is een levenslange zoektocht naar woorden, de uitdrukking “het ligt op het puntje van mijn tong maar ik kom er niet bij” krijgt in zijn werk visueel voelbare betekenis. In de Nederlandse samenleving wordt een spraakstoornis nog snel gelijkgetrokken met een mentale achterstand. Met het visualiseren van zijn spraakzoektocht, wil Iloy het gesprek over TOS open trekken, voelbaar maken, en meer begrip vragen voor alternatieve vormen van communiceren.

Iloy presenteert werk in de barber-slash-gallery van 1 juli t.e.m 12 juli
Loop gerust binnen tijdens de openingsuren van de kapper!
Of bekijk het werk op vrijdag 3 juli 17u-20u // vrijdag 10 juli 17u-20u
Hou het project Peoples in de gaten voor de eerste vlogcast met Ivan, Don, Ruwhel en Iloy!

WORM and the Firemen of the Apocalypse

Open City

Dominic Robertson – Brexit Opera

Residencies

BJ Snowden (US)

Residencies

Xentos Fray Bentox (UK)

Residencies