Dr Klangendum #174!!!!

Mon 16 Jan '17

“Een studie in Ambiance’ door Dr Klang 2”

(Te horen 17 Januari via CONCERZENDAH)

-de ambiance was weer fantastisch, het eten viel een beetje tegen-

Dr Klang 2 aan het woord; ‘De eerste stap. Welke sounds van welke bronnen wilde ik steeds opnieuw laten terugkeren? De tweede stap: het erop loslaten van algoritmen. Regels of instructies die bepaalde patronen in de muziek genereren. Ik begin met allemaal losse fragmentjes. Melodie-loops van verschillende lengten bijvoorbeeld. Daar maak ik dan algoritmen voor. In mijn hoofd dan want verder blijf ik algo- en logaritmen maar door elkaar halen. Is er dan niemand die mij hier mee kan helpen? Nou ja, ik had zaadjes geplant en keek wat er ontkiemde, zo kan je het ook zeggen. De gedachte, bijvoorbeeld, dat je afgaand op je intuïtie en emoties ver kunt komen, maar je uiteindelijk regelgeving nodig hebt om alles in goede banen te leiden is mij volkomen vreemd. Wat zijn goede banen? En zijn er nog goede banen beschikbaar voor lui als wij? Dacht t niet. Als je weet hoe iets dat onmogelijk lijkt, in een muziekstuk of ander kunstwerk toch gerealiseerd kan worden, denkt je misschien ook: waarom zou het in het echte leven niet lukken? Maar dan neem ik mijn pil en gaat het wel weer.’