Building

Ons gebouw van hergebruikt materiaal
#SUPERUSE STUDIOS #ATELIER VAN LIESHOUT

Welcome to our building!

Het gebouw van WORM is gebouwd naar een ontwerp van SuperUse Studios ism Atelier van Lieshout. De basis van het gebouw is hergebruikt materiaal, net als in ons vorige gebouw aan de Achterhaven. Het is daarmee een van de grootste hergebruikprojecten van Nederland. Het hergebruik is in WORM Central Station te herkennen aan de vliegtuigpanelen, het Skai-leer van de NS-intercitytreinen, de vliegtuigpanelen van Japan Airlines en de vloer van bureaubladen (naar een ontwerp van Friso Kramer). Deze bureaubladen hebben we zelf gezandstraald. Net als de lockerdeurtjes van Tropicana, die de luchtinstallatie aan het oog onttrekken.

In de foyer zijn de rijdende bankjes. Deze zijn gemaakt van kabelhaspelhout en archiefkasten. Deze archiefkasten stonden op exact dezelfde plek, toen deze ruimte nog een archief was ten tijde van het Fotomuseum, dat ooit hier gevestigd was. Ook de verlichting (landingsbaanlampen), de wc’s (vloeistoftanks) en de #Wunderbar zijn gemaakt van materiaal met een eigen geschiedenis. De uitstekende muur is bedacht om de gevel zo veel mogelijk in tact te laten, want het gebouw is een monument. Het werd vroeger gebruikt als krantenredactie en drukkerij voor oa. de NRC, Het Vrije Volk en Algemeen Dagblad.

Atelier van Lieshout heeft de entree, de kantoren en de rookruimte bedacht en gemaakt. Hiervoor hebben ze hun eigen atelier van alle staal ontdaan en het tweedehands glas van de oude WORM gebruikt (dat dus derdehands is). De kantoorbunker (volgens AVL een shelter van beschaving) dient tegelijk als opslag voor de nacht en als geluidsbuffer zodat de buurt geen last heeft van de beats.

Ook onzichtbare delen zijn gemaakt van hergebruikt materiaal. Er is isolatiemateriaal van spijkerbroekenvezels gebruikt. De vloerisolatie bestaat uit meerdere lagen systeemplafonds en de balken die weggezaagd zijn om ruimte maken zijn weer op andere plekkene gebruikt. Heel veel hebben we zelf gedaan, maar het gros is gemaakt door aannemingsbedrijf Bouwmeester uit Rotterdam. Met hen hebben we wekelijks overleg gehad over de voortgang en er was flink veel creativiteit nodig om alles goed uit te voeren.

Zo is bijvoorbeeld ook de maatvoering van het gebouw aangepast op de maat van het materiaal (vandaar dat sommige objecten misschien net te hoog of te laag zijn). We wilden zo weinig mogeijk zagen en omsmelten. Het is dus niet toevallig dat de vliegtuigpanelen passen. Eerst zijn deze namelijk gezocht en daarna zijn pas de tekeningen gemaakt. Ook hebben we tekeningen van andere architecten hergebruikt. Waarom zouden we een trap tekenen als dit al honderdduizend keer gedaan is.

Het meest bijzondere echter, is natuurlijk dat we binnen budget zijn gebleven. Terwijl we begonnen met bouwen, bleven we ondertussen geld bij elkaar sprokkelen en als er een meevaller was werd deze ergens anders herbestemd. Vaker ging het natuurlijk de ander kant op. Dat er tegenvallers waren. We hebben ongeveer 6 maanden gebouwd en gehuild toen de brandweer uiteindelijk zijn toestemming gaf, want hoewel alles experimenteel is aan het gebouw, bleef één eis keihard overeind: het moest wel veilig zijn. En dus voldoen we aan alle regels. Wel zo fijn om te weten, toch?

A video history of WORM’s building (by Boogiemen):

Verhuur

Mission

WORM’s UBIK

WORM Central Station